Változások a francia CHACOM pipagyár életében

 

2016. január elején a francia CHACOM pipagyár új helyre költözött és ez alkalommal a cég felelős vezetőjét kérdezzük arról, hogyan is érzik magukat az új helyen.

 

Nagyon  jól érezzük magunkat az új helyen, igazából semmi okunk nincs arra, hogy rossz lenne itt. Túl vagyunk egy költözésen, ami egy óriási változás számunkra, hiszen egy több emeletes,  konkrétan 5 emeletes gyárból jöttünk el, ahol eléggé el voltunk izolálva Saint-Claude-ban. Mostanra  sikerült teljesen új látókörbe kerülnünk és ami még nagyon fontos, hogy az egész üzem egy földszintes épületbe került, ahol nincsenek többé emeletek, csak egy szint, ami könnyen megközelíthető és jól látható.

 

A legfontosabb változás, hogy tiszta lappal indultunk az új helyen, ahová sikerült beintegrálnunk az új műhelycsarnokokat. Újdonság például, hogy gurulós szekrényeket szereztünk be, amelyek segítségével mozgatni tudjuk a termékeinket egyik helytől a másikig és ez nagyon megkönnyíti a mindennapi munkánkat a múlthoz képest.

 

Az új helyre költözés másik nagy előnye, hogy jobban az emberek szeme előtt vagyunk. Ez az épület már sok éve üresen állt, én minden nap előtte mentem el és mindig is azt gondoltam, hogy ez ideális hely lehetne nekünk a kedvező elhelyezkedése miatt, mivel a régi helyünkön senki sem vett észre minket.

 

A másik nagy előny, hogy egy új épületbe költöztünk, szemben a régivel, ami már nagyon elavult és ha ott maradtunk volna, nagyon sokat kellett volna a felújításra költeni.

Ami szintén nagy változás az életünkben, hogy a régi helyünkön csak maga a pipagyár működött, ellenben az új helyen a pipagyártás mellett kialakításra került egy pipaüzlet is, illetve kiállításokat szervezünk majd különböző témákban, ahol például felidézzük a cég történetét, a pipagyártás folyamatát, tehát megmutatjuk az embereknek, hogyan készül a pipa és mit is csinálunk mi tulajdonképpen.

 

A CHACOM cég már régen beírta magát a történelembe, hiszen egy világszerte elismert márkáról van szó és mi ezt szeretnénk az embereknek bemutatni, legyen szó egy tősgyökeres Saint-Claude-ban lakóról, aki nem tudja pontosan hogyan is készül a pipa vagy éppen egy átutazó turistáról, aki a pipa képével azonosítja Saint-Claude városát. Célunk tehát, egy olyan hely kialakítása, ami mindig nyitva áll mindenki vagyis a nagyközönség előtt. Ez azt jelenti, hogy ha valaki betér a pipaüzletbe, az úgy távozik tőlünk, hogy biztosan megtud valamit magáról a pipagyártásról.

 

Összefoglalva a céljainkat:

-       pipamesterség bemutatása

-       hagyomány megőrzése

-       cég történetének ismertetése

-       pipagyártási folyamatok bemutatása, amelyek nagy része nem változott az elmúlt évszázadban, kivéve néhány az elmúlt évtizedekben

 

A pipagyárban a telephelyen jelenleg 21 fő dolgozik, plusz 4 kereskedelmi munkatárs, akik a francia terülten népszerűsítik a Chacom márkát és nem utolsó sorban, Antoine Grenard, aki az exporttal foglalkozik.

 

A Chacom gyár mindig is híve volt a folyamatos megújulásnak, rendszeresen terveznek új pipákat, szériákat.

 

Általában évente 2 új kollekciót dobnak a piacra. A cégvezető, Antoine Grenard, mint designer is részt vesz a pipák tervezésben, korábban édesapja is tervezett pipákat.

 

A fő cél mindig olyan pipa tervezése, ami kicsit eltér attól, amit más pipagyártók alkotnak a nagyvilágban. Általában a klasszikus pipák gyártásában erős a Chacom, de a tervezés során mindig keresik az újat, az eltérőt, amit a pipázók is keresnek, de ugyanakkor megőrizve a Chacom identitást.

 

A folyamatos megújulás mellett törekszenek arra, hogy mindig tisztában legyenek azzal, ami a cégnél történik, illetve bár a pipa mesterség egy bonyolult, komplex tudást igényel, vigyáznak arra, hogy ezt a megszerzett tudást nehogy elveszítsék és kellőképpen védik is azt.

 

A Chacom pipagyár ugyan elköltözött, de a történelmi bölcsőben maradt, ami nem más, mint Saint-Claude városa.