Rattray's pipák

A RATTRAY'S PIPA 

 

Az eredeti skót Rattray’s pipakészítő egyike a legrégebbi cégeknek (Európában)

 

A Rattray’s a skót dohánykultúra legnívósabb márkája. Charles Rattray, aki 1880-ban született Skóciában, sok időt töltött a dohányipar fellegvárában, Dundeeben, és még az előtt elhatározta, hogy dohánykeverékek készítésével fog foglalkozni, hogy felismerte volna érzékét a mesterséghez. 1903-ban megnyitotta a Rattray-házat Perthben, ezáltal megalapítva a Brit-szigetek egyik legnagyobb dohányipari vállalatát. Charles Rattray neve máig jól ismert a pipázók körében, dohányárui minőségét a szakértők is elismerik. Perthi trafikjában a dohányárus nem csak dohányt árult, hanem helyben készítette a keverékeket is. Tehetségének köszönhetően a bolt saját jogán dohánykészítő lett.

 

Bár Charles sosem önmaga készítette a pipákat, szoros együttműködésben volt angol pipakészítőkkel, akik elkészítették az ő márkajelével. Nemrég azonban a perthi gyár bezárt, és a német Kohlhase&Kopp dohánykészítő mentette meg a márkát.

 

Oliver Kopp st claude-i hagyományos dohánykészítők (Chacom&Butz-Choquin) segítségével tartotta meg a Rattray’s pipák lendületét, a Meerschum pipákat pedig olasz (Gigi, Brebbia, L’anatra) és altinay-i gyárak közreműködésével. A pipaszériákat minőségi alapanyagok és mesteri kidolgozás jellemzi, amely méltó a legtisztább dohányhoz. Emellett gyakran a dohányfajták nevére modellezik őket, a mocsári tölgyet például az egyedülálló Mocsári Tölgy Kollekcióhoz használják, amely kiváló minőségű és tökéletes dohányzási élményt nyújt. Sajnos ezt a pipát már nem gyártják. Mivel több gyártó készíti a pipákat, a kollekció klasszikus brit formák széles skáláját tartalmazza, amelyek 100 évnél is idősebb gyártási módszerekkel készültek. Ritkán találkozni olyan mesterrel, mint Oliver, akinek munkáján látszik a lelkesedés és a munkakedv. Még egy szó Oliverről. Neki megvan az érzéke ahhoz, hogy a régi formákat modern köntösbe bújtassa.