Pipázás művészete

1.

Sose áztassa új pipáját alkoholba az első használat előtt,  az alkohol tönkre teszi, konkrétan kiégeti a pipa kazánját  vagyis ez a művelet lerövidíti pipájának az élettartamát. Itt meg kell említeni, hogy egy fatális tévedésről van szó, amely az utóbbi időben nagyon elterjedt, mely  szerint a pipát  az első használat előtt valamilyen alkoholba (rum, pálinka, cognac) kell áztatni viszont ha így teszünk, akkor konkrétan olyan, mintha merényletet követnénk el a saját pipánk ellen.

2.

Az első 10 pipát félig tömje meg, mindig egy-egy csipetnyi dohányt tegyen bele és lazán nyomja le, majd fokozatosan emelje a dohány mennyiségét addig, amíg a kazán belseje teljesen ki nem ég és ekkor mondhatjuk azt, hogy a pipánk be van járatva. A bejáratás azt jelenti, hogy a pipa belső tűzterének teljes felületén, egy vékony kéreg alakul ki, ami nem más, mint a dohány égése során keletkezett szénné égett lerakódás. A Franciák ezt a réteget „culotte”-nak hívják, az Angolok „cake”-nek, bár semmi köze a szónak a süteményhez. A szénréteg védi a fát az átégéstől és elnyeli a nedvességet. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy ez a szénréteg nem attól alakul ki, hogy a fa megég, hanem épp ellenkezőleg, a dohány égése során jön létre.

 

   

3.

Rövid lánggal gyújtsa meg a pipáját, vigyázva arra, hogy a dohány egész felülete egyformán égjen.

4.

Kezdje el ezután lassan szívni a pipát, néha ütögesse meg a dohányt egy pipatömködő segítségével és ez által eléri a dohány egyenletes égését, ami azért is fontos, mert így elkerülhető, hogy a pipa levet eresszen.

 

   

5.

Szívja el a dohányt az utolsó szálig, mert így lesz a pipája később jó illatú és jó ízű.

6.

Soha ne használja újra a még meleg pipát, hagyja kihűlni, így megőrzi majd aromáját.

 

   

7.

Mivel a pipafej és a szár között kialakulhat egyfajta tágulat a használat során, mindig csak akkor húzza ki a szárat, ha a pipa hideg.

8.

Tilos a pipa nyakáról a szárat lehúzni, mindig csavarni kell.

 

   

9.

Gondosan ürítse ki a kazán tartalmát a tenyeréhez ütögetve vagy egy pipaszurkáló segítségével, soha ne üsse a pipát kemény tárgyhoz, mert a pipa külső felülete könnyen megsérül.

10.

Ne kaparja ki a kazán belsejét, mert könnyen megsértheti azt, valamint a pipa belsejében található szénréteg mindenképpen egy pozítív visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a pipát helyesen használja.

 

   

11.

Ha a pipa már kihűlt, akkor minden használat után rendszeresen tisztítsa ki (a pipa nyakát, szárát) a pipatisztító szál segítségével. Könnyedén eltávolíthatja a pipa belsejéből a kátrányt.

12.

Ha minden utasítást betartott, akkor dőljön hátra és élvezze a pipázást. Kellemes időtöltést kívánunk! PipaMester