Savinelli pipák

Savinelli története

 

A Savinelli történet 1876-ban kezdődött, amikor idősebb Achille Savinelli megnyitotta a világ egyik első üzletét, amely kizárólag dohány cikkeket árult, Milánó központjában, a via Orefici 2-nél, a híres Piazza Duomo közelében. A kis bolt, amely még mindig az eredeti helyén van, hamarosan találkozóhely lett, ahol a szenvedélyes dohányosok véleményt cserélhettek és megvitathatták tapasztalataikat.

 

Itt kezdett el idősebb Achille pipákat tervezni, amelyeket aztán kézművesek készítettek a Varese kerületben, Milánótól északra. Az orefici üzlet megnyitásával egyidőben idősebb Savinelli testvére Genovába költözött, hogy saját pipaboltot nyisson a Galleria Mazziniben, amely saját hűséges ügyfélkört is szerzett és további sikereket hozott a Savinelli névnek.

 

1881-ben idősebb Achille Savinelli az Esposizione Industriale Italiana -n (Olasz Ipari Kiállítás) vett részt, mint kiállító, ez a rendezvény a mai milánói vásár előfutára. Kezdeményezése olyan vállalkozói ösztönt mutatott, amely egyértelműen még ma is működik a családban. 1890 januárjában Achille Savinelli fia, Carlo vette át és vezette a boltot több mint 50 évig. Veleszületett pszichológiai ösztöneinek köszönhetően nagyon jó kapcsolatokat tudott kialakítani ügyfeleivel, akiknek mindig képes volt a megfelelő termékeket tanácsolni, minden ügyfél egyedi igényeit kiszolgálva.

 

1918-ban megszületett Achille Junior. Fiatalemberként Achille a bolt hátsó részén található kis műhelyben kezdett el megismerkedni a pipakészítés rejtelmeivel. Míg a szülei inkább az ügyfelek igényeivel foglalkoztak, ő inkább a háttér munkában, a tervezésben és az új ötleteken dolgozott. Ebben a műhelyben került napvilágra az első igazi Savinelli pipa. Sajnos a háború beárnyékolta a munkáját és amikor kitört a második világháború, ifjabb Achille kénytelen volt megszakítani gyakornoki munkáját és öt évig katonai szolgálatot teljesített.

 

Amikor ifjabb Achille visszatért a háborúból, megértette, hogy az egyetlen kereskedelmi forgalomba hozatal nem elegendő, ezért úgy döntött, hogy elhagyja az apja boltját, és elkezdte gyártani a saját pipákat. Ez egy nagyon fontos döntés volt a fiatal Achille számára, mivel egyrészt hajlandó volt folytatni másrészt pedig javítani a Savinelli családi hagyományát. Az ifjabb Achille döntése azon a tényen alapult, hogy Olaszországban akkoriban a legkelendőbb pipákat külföldön készítették, azonban Olaszország a legjobb minőségű briar-t termesztette.

 

Ez a pont annyira zavarta őt, hogy úgy döntött, hogy elindítja saját kiváló minőségű pipák gyártását, akkor amikor az összes többi olasz pipagyártó tömegesen gyártott rossz minőségű, silány pipákat. Óriási bizalma volt abban, hogy képes minőségi terméket előállítani, amely a nemzeti büszkeséggel párosulva sikeresnek is bizonyult. Elmerült a vállalat fejlesztésében, és legjobb barátai, Amleto Pomé és Mario Vettoruzzo segítségével elindította az új üzletet az északnyugat-olaszországi Varese kerületben.

 

1948-ban megnyílt a Savinelli gyár és az ott gyártott pipák gyorsan presztízsre tettek szert a piacokon a világ minden táján. A gyár megnyitása előtt több millió pipát exportáltak világszerte Olaszországból, de ezeknek a pipáknak a  minősége nagyon rossz volt.

Ennek eredményeként, amikor a Savinelli megkezdte a termelést, kétségesnek tartották, hogy egy olasz hogyan versenyezhet a külföldi márkákkal. Azonban sikerült egy olyan luxusterméket készítenie, amely fej-fej mellett haladt a nagy nevekkel, és még a termelés minőségét is meghaladta, olyannyira, hogy a Savinelli azóta globális szinten a legmagasabb színvonalú pipák védjegyévé vált.

 

Ifjabb Achille képes volt a képzeletet a jó ízléshez igazítani, olyan tisztaságot szerezve, amelyre méltán volt büszke, és az ő szelleme adja minden Savinelli-pipa személyiségét; a forma és a funkció kellemes egyensúlyát. Képzeletét és kifinomultságát kétségtelenül a mai Savinellire, Giancarlora hárította, aki ott folytatta, ahol ifjabb Achille abbahagyta.

 

Most a vállalat élén Giancarlo új energiát és új ötleteket hozott Savinellinek. Az eredeti alapító dédunokája, Giancarlo irányítja a vállalat korszerűsítésének kényes feladatát, gondoskodik erről a kézzel készített örökségről és érintetlenül átadja fiának, Achille-nak.