Pipaformák

1.Acorn

A természet gyakran visszaköszön az emberi alkotásokban – nincs ez másképp a pipák esetében sem. A makkról találóan Acorn-nak nevezett pipa minden tulajdonságában hasonlít névadójára. Az Acorn pipa feje fentről kifelé szélesedik, majd elkezd vékonyodni egészen az aljáig, ami általában a pipaszár alatt végződik (ez nem túl gyakori a pipák esetében). A pipafej alja lehet hegyes vagy lekerekített. Az Acorn pipák feje általában lekerekített, a szárai pedig lehetnek hajlítottak vagy egyenesek – általában hajlított, de nem több mint 1/4.

2.Apple

Gyakran nehezen megkülönböztethető az Author, Brandy, és Tomato formáktól. Az Apple pipa a népszerű Billiard enyhén rövidebb és könnyebb formája. A nagyvonalúbb görbület leginkább a tetején vehető észre a szélek felé, illetve a pipafej közepétől körbe, melynek fala domborúbb a Billiardénál. Az Apple pipák lehetnek egyenesek vagy hajlítottak, illetve gyakran készülhetnek teljesen hajlított formában (közel 90°-ban). A lágy szélek és a közepes méretű pipafej klasszikus kinézetet és kellemes fogást adnak a pipának.

 

3.Author

A Prince forma nagytestvére, az Author, hasonlóan lapított labda formájú, de kicsit nagyobb méretű a kistestvérnél. Az Author vastag feje a testes szár végén általában 1/8 – 1/4 görbületű. A vastag falak megakadályozzák, hogy a pipafej túlhevüljön, illetve kényelmes fogást biztosítanak.

4.Billiard

Talán egyetlen forma sem testesíti meg úgy a pipát, mint a klasszikus Billiard. J.R.R. Tolkien, Albert Einstein, C.S. Lewis és számtalan más híres piparajongó kedvenceként a Billiard továbbra is a pipakedvelők egyik legmegbecsültebb formája. A Billiard forma neve valószínűleg a francia bille (bot) szóból ered, és azért kaphatta, mert a lekerekített, egyenes szára hasonlít egy biliárd dákóra. A Billiard feje hengeres fentről lefelé, és általában 3,81 – 5,08 cm magas. Sok Billiard szakít a szigorú hengeres formával, és a széleknél enyhén hajlított fejjel készül. Névadójához hűen a klasszikus Billiard szára lekerekített és egyenes, és kb. olyan hosszú, mint amilyen magas a pipa feje. A Billiard forma egy igazi klasszikus a pipaformák között.

 

5.Blowfish

A Blowfish egy szabadkézi forma a pipagyártás világában. Tökéletes példája a gyönyörű aszimmetriának – organikus és kecses, de semmi esetre sem túlságosan kényes. A Blowfish pipák többsége erősen hajlított formában készül.

6.Brandy

A Brandy az egyik legnépszerűbb pipaforma manapság. Könnyen áramló vonalaival és elegáns arányaival a Brandy több évtizeden át lett esztétikailag előkészítve, hogy hasonlítson névadójára, a brandy üvegre. Bár a pipafej formája jelentősen változhat, a Brandy-k felismerhetők széles, ívelt aljukról, melyek élesen elkeskenyednek, hogy így találkozzanak a viszonylag keskeny szájjal. A pipaszárak általában lekerekítettek, lehetnek egyenesek vagy hajlítottak és gyakran elkeskenyedők. Mindent összevetve a Brandy egy klasszikus, kifinomult kinézetű pipa, melyet élvezet kézben tartani.

 

7.Bulldog

Ez a jól ismert forma az elmúlt évtizedekben a piparajongók egyik kedvencévé vált. A pipafej egyedi formájának köszönhetően a Bulldog könnyen megkülönböztethető minden más pipaformától. A pipafej formája mellett a Bulldog könnyen felismerhető gyémánt alakú száráról.

8.Calabash

A Calabash pipa képe sokak számára összeforrt a legendás nyomozó, Sherlock Holmes nevével. Az eredetileg lopótökből készült pipát manapság már többféle alapanyagból gyártják, többek között rózsafából, anélkül, hogy szakítanának a klasszikus formával. A Calabash pipák többféle méretben készülhetnek, de könnyen megkülönböztethetőek az összes többi pipaformától.

 

9.Canadian

A Canadian gyakorlatilag egy pipaforma és egy pipaforma család is. A Canadian családba tartozik a Canadian, a Lovat, a Lumberman és a Liverpool forma. Gyakran Canadian Billiardnak hívják a formát, mivel a pipa és az egész formacsalád egy altípusa a klasszikus Billiard formának.

10.Cavalier

A Cavalier a történelmi Tyrolean pipa alapján készült, mely a tiroli régió után kapta a nevét, de maga a pipa német eredetű. A pipa dizájnja funkcionális, mivel a nem kívánt nedvesség a pipafejből a pipa aljába folyik, így nem kerül a pipázó szájába.

 

11.Cherrywood

A Cherrywood azon kevés pipaformák egyike, melyek lapos aljuknak köszönhetően „ülőpipák”. Eredetileg a Poker forma alstílusa, melyhez a mai napig hasonlít valamennyire külsőleg. A Cherrywood egy vastag falú pipa, melyet nyugodtan lerakhat pipázás közben, hogy élvezhesse italát vagy egy jó újságot.

12.Chimney

A Chimney formájú pipákba nagyon sok dohány fér, így tökéletes kikapcsolódást nyújt egy hosszú, fárasztó nap után. A Chimney a Billiard forma egy magasabb leszármazottja.

 

13.Churchwarden

A Gyűrűk Ura szériának köszönhetően ez a forma rendkívüli népszerűségnek örvend manapság. A Churchwarden forma egyik legfőbb előnye a hosszú pipaszár, melyen át kell érnie a füstnek, ami így lehűlhet, ezáltal kellemesebb pipázási élményt nyújtva.

14.Cutty

Nem lehet letagadni a hasonlóságot a Cutty és a letűnt korok agyag taverna pipái között. A Cutty pipák feje erősen előre döntött, ami segít megkülönböztetni a többi hosszú szárú pipaformától.

 

15.Dublin

A Dublin pipák arányaiban nagyon hasonlóak a Billiardhoz, de enyhén keskenyedő falakkal és szélesebb karimával készülnek, illetve lehetnek egyenesek vagy hajlítottak.

16.Egg

Azon pipák közül, amik hasonló alakú tárgyról kapták a nevüket, az Egg nemcsak gyönyörű, hanem az egyik legkényelmesebben kézben tartható pipa is, mely tökéletesen beleillik az ember tenyerébe. Egy jól elkészített Egg művészeti alkotásnak tekinthető és nagy valószínűséggel legalább egy darab pihen a pipagyűjtők polcán belőle.

 

17.Elephant’s Footn

Az Elephant’s Foot pipát a legendás svéd pipagyártó, Bo Nordh tervezte, azon kevés pipakészítők egyike, akinek nevéhez két teljesen új pipaforma is kötődik.

18.Freehand

Ez az egyetlen pipaforma, melyet nem lehet szavakkal jellemezni, mivel a Freehand forma teljes mértékben annak készítőjétől függ.

 

19.Hawkbill

Miután láttunk egy Hawkbillt, egyből észrevehettük, hogy az összes többi pipában, amit azelőtt láttunk, volt egy közös dolog – ha hajlított pipa volt, akkor felfelé hajlított. A Hawkbill pipa szára viszont lefelé hajlított, ettől lesz egyedi.

20.Horn

A Horn az egyik legelegánsabb formájú pipa a pipafej és szár közötti átmenet hiányával. A Horn jellegzetessége a folyamatos, megszakítás nélküli elkeskenyedés az elejétől a végéig.

 

21.Liverpool

A Liverpool a Canadian családba tartozó pipaforma. Mint a család többi tagjának, a Liverpoolnak a szára kétszer olyan hosszúságú kell, hogy legyen, mint a pipafej magassága.

22.Lovat

A Lovat forma is a Canadian családba tartozik, a Billiard egyik altípusa. Hasonlóan a Canadian család többi tagjához, a Lovat szára kétszer olyan hosszúságú kell, hogy legyen, mint a pipafej magassága.

 

23.Lumberman

A Lumberman forma szintén a Canadian családba tartozik, a Billiard egyik altípusa. Hasonlóan a Canadian család többi tagjához, a Lumberman szára kétszer olyan hosszúságú kell, hogy legyen, mint a pipafej magassága.

24.Nosewarmer

A Nosewarmer elnevezés nem a formára, hanem az arányokra és a hosszúságra utal. A Nosewarmerek jelentősen lerövidített, „tömpe” pipák. A Nosewarmer pipák egyenes szárú pipák, mivel a rövid szárat nehéz volna meghajlítani.

 

25.Oom Paul

Az Oom Paul nemcsak formájának köszönheti egyediségét, hanem a forma, méret és görbület kombinációjának. Nevét a Dél-Afrikai Köztársaság államfőjéről, Stephanus Johannes Paulus Krugerről kapta, akit röviden csak Uncle Paulként emlegettek (afrikai nyelven Oom Paul).

26.Panel

A Panel pipák esztétikai tulajdonságukról, a pipafejen található lapos panelekről kapták nevüket. Ezeknek a paneleknek páros számban, szimmetrikusan kell elhelyezkedniük a pipafejen, ez segít megkülönböztetni ezeket a pipákat a Freehand formájúaktól, melyeken bárhol és bármennyi panelt el lehet helyezni.

 

27.Poker

A Poker nevét arról a tulajdonságáról kapta, hogy egy pókerjátszma közben nyugodtan letehetjük az asztalra, míg osztunk és keverünk, lapos aljú pipafejének köszönhetően. A Poker pipák tökéletes kiegészítői azoknak, akik egyszerre több dolgot szeretnek csinálni.

28.Pot

A Pot forma a klasszikus Billiard egyik variációja – gyakorlatilag, ha kettévágjuk keresztben a Billiard fejét, megkapjuk a Potot. A Pot pipák a legtöbb esetben egyenes szárú pipák.

 

29.Prince

A nevéből adódóan nemesi származású pipáról beszélünk. Eredetileg Albert hercegnek készült, aki később VIII. Edward király néven lépett az angol trónra. A Prince dizájnja egyszerű és letisztult.

30.Ramses

A második teljesen egyedi forma, ami a legendás Bo Nordh nevéhez köthető, a Ramses. Nagyon nehezen összekeverhető bármelyik másik pipaformával, ebből kifolyólag elkészíteni is rendkívül nehéz.

 

31.Rhodesian

Habár a Rhodesian csak enyhén különbözik a Bulldogtól, önmagában is igen népszerű forma. A Bulldog gyémánt formájától eltérően a Rhodesian kerek, ritka esetben ovális formájú.

32.Squat Tomato

A Squat Tomato pipa a Tomato forma összenyomott változata. Ez az összenyomás vastag falakat eredményez, melyek kellemesen tartják a pipa hőmérsékletét kézben tartáshoz.

 

33.Tomato

A Tomato forma úgy van tervezve, hogy egy összenyomott labdához hasonlítson. A formájának és vastag falának köszönhetően rendkívül kényelmes kézben tartani.

34.Vest Pocket

Ez a fura kis pipa arra lett tervezve, hogy elférjen egy mellény zsebében, ahogyan azt a neve is mutatja. A pipafej ovális formájából adódóan egyedülálló, valamint a 180 fokban elforgatható szár is.

 

35.Volcano

Még a laikus szemnek sem nehéz kiszúrni egy Volcanot a tömegben – ha a pipa hasonlít egy vulkánra, valószínűleg egy Volcanohoz van szerencsénk.

36.Zulu

A Zulu egy ritka fajta a pipaformák körében, valahol félúton a Dublin és a Billiard közt, de egy jól kifaragott Zulut nem lehet összekeverni semelyik másik formával.

 

37.Reverse Calabash

A Reverse Calabash egy olyan pipa, amely egy plusz kamrával rendelkezik a szárban és ez lehetővé teszi, hogy a füst hűljön egy kicsit, mielőtt a szájba érne.