Tanuljunk meg pipát szívni vagyis tanácsok kezdő pipásoknak

TANULJUNK MEG PIPÁT SZÍVNI VAGYIS TANÁCSOK KEZDŐ PIPÁSOKNAKHASZNOS TANÁCSOK PIPÁZÓKNAK

 

Tanuljunk meg pipát szívni

 Egy igazi dohányost arról lehet felismerni, ahogyan a pipájáról gondoskodik. Ehhez a következő eszközök szükségesek: pipatömködő, pipaszurkáló, pipakés és nedvszívó pipatisztító szárkefe. Szintén fontos tudni, hogy a dohányt vagy egy bőr pipatáskában vagy pedig egy jól záródó üvegben kell tartani. A Chacom pipa kellékeket kifejezetten erre a célra készítették a pipakészítő mesterek.

 A pipa kiégetése

Kezdjük azzal, hogy a gyárból kijövő pipa mivel még nyers, ezért félkész darab, végleges karakterét majd az a dohányos adja meg, aki kiégeti. Ezért nem mindegy, hogyan fogunk pipánk kiégetéséhez, mert akár tönkre is tehetjük azt. Sokszor halljuk, hogy az első tömés előtt a pipát be kell kenni konyakkal, vagy whiskyvel, esetleg mézzel. Ez egy tévhit! Mint ahogy az is, hogy az első tömést csak negyedig szabad tölteni, a következőt félig és így tovább. Tapasztalt öreg pipások azt ajánlják, hogy csak tömjük egészen nyugodtan tele a pipánkat és szívjuk nyugodtan végig. Szó szerint nyugodtan és szó szerint végig! Ugyanis, ha lassan szívjuk a pipát, akkor az nem forrósodhat túl, tehát megóvjuk a pipafejet a károsodásoktól, emellett a pipafejben képződő kéreg is egyenletesebb lesz, ami a pipa élettartamát és ízét tekintve elsődlegesen fontos! Ha csak egy részig tömnénk a pipánkat, akkor az egyenletesség már eleve elveszne. Ami még nagyon fontos, hogy sűrűn le kell nyomkodni a dohányt a pipatömködővel, ezáltal a dohány még kevesebb oxigént kap, így nem tud nagyon felforrósodni.

 

A pipa megtömése

Mindig hideg pipát használjon! Célszerű minden pipát csak naponta egyszer szívnia ugyanazzal a dohánnyal, így hosszabban megmarad annak aromája!

 

Nagy körültekintéssel válassza ki az Ön számára ideális, kedvelt dohányt, ne legyen a dohány se túl száraz, ( csípheti a nyelvet és megégetheti a pipát ) se túl nedves ( beindul a nyáltermelés, a pipa pedig nedves lesz ) !

 

A pipát mindig a tetejéig meg kell tömni, de lehetőleg úgy, hogy alul laza, középen tömöttebb, felül pedig szoros legyen. Ha még a rágyújtás előtt kicsit megszívjuk a pipát és a végén könnyed ellenállást érzünk, akkor végeztük jól az előkészítést. Vigyázzunk, tömés közben nem szabad túl nagy erőt kifejteni, a töltetnek maradjon rugalmas. Ha a töltés rosszul sikerült, akkor egész egyszerűen szedjük ki a szurkálóval a dohányt és lássunk hozzá újra! Igazi pipás soha nem sajnálja erre az időt, mert ez a művelet az alapja a nyugodt és önfeledt pöfékelésnek!

A rágyújtás

És eljön a várva várt pillanat, amikor először gyújtunk rá a pipára, ehhez használjon mindig gyufát vagy pipa öngyújtót, hogy elkerülje a kazán külső részének megégetését. Mozgassa a tüzet a dohány fölött körkörös mozdulatokkal, miközben rövidebb-hosszabb szívásokkal meggyújtja a dohányt!

Az első pillanatban a pipát teljesen a tűz alá kell tartani, különben hamar kialszik. A pipa első megszívásánál ügyelni kell arra, hogy lehetőleg a dohány egész felülete izzásba jöjjön. Az izzó dohány kicsit megduzzad, ezt vissza kell nyomni a tömővel a pipafejbe. Ilyenkor legtöbbször kialszik a pipa, ami nem baj, újra rá kell gyújtani. Egy-két erőteljes szippantás és már kész is!

Pipázás

Legfontosabb szabály, hogy a már meggyújtott pipát lassan kell szívni! Helyezzük magunkat kényelembe és hagyjuk, hogy a füst eltávozzon az orrunkon keresztül. A füstöt soha nem szabad leszívni!

Kezdő pipásoknál előfordulhat, hogy pipázás során a füst nagyon égeti, marja szájat. Ez sajnos előfordulhat, de ahogy mondani szokás, a gyakorlat teszi a mestert, minél többet próbálkozunk, annál jobban fog menni a pipázás.

Nagyon fontos, hogyha sikerült begyújtanunk pipánkat, akkor a kényes egyensúlyt meg is kell tartani. Ezért az izzásban lévő dohányt állandóan szabályozni kell a tömővel, azaz kellően sűrűn kell tartani, nehogy túl sok oxigént kapjon, és túlságosan felmelegedjen. Ezt a pipafej megfogásával ellenőrizhetjük: ha túlságosan felmelegszik, akkor valószínűleg lejjebb kell préselni a dohányt. Ha ez nem segít, akkor hagyjuk kialudni a pipát, majd gyújtsunk rá újra.

Tisztítás

Minden egyes használat után tisztítsa ki pipáját!

A pipa megóvása érdekében a rendszeres és a helyes karbantartás nagyon fontos. Alapvető szabály, hogy mindig meg kell várni, hogy a pipa teljesen kihűljön.

Pipázás után a hamut és az el nem égett dohányt tisztítsa ki a pipából! Az óramutató járásának megfelelően csavarja le a szárat, és a pipatisztítót mozgassa át a pipaszáron és a szopókán, eltávolítva a nedvességet, hamut mielőtt a pipa megszáradna. Ügyeljen arra, hogy a szár leszedése előtt a pipa ki legyen hűlve! A pipát mindig a tenyerünkhöz vagy pedig a pipa hamutartó parafa dugójához ütögessük, de sosem kemény tárgyhoz, ellenben a pipa megsérülhet.

 

Vegye ki a belsejében található filtert, (ki is cserélheti ha habkő filter, aktív szén szűrő vagy balza filterről van szó). Ha fém filter található benne, akkor azt is vegye ki, tegye víz alá és törölje meg olyan papírral, amely jól felszívja a vizet, mielőtt visszahelyezné eredeti helyére.

 Tárolja megfelelően pipáját! Tisztítás után helyezze a megfelelő pipatartó állványra vagy tartsa eredeti kis zsákjában!

A pipatartó állványra a pipát mindig fejjel lefelé helyezze, hogy a nedvesség és a nikotin elpárologjon a kazánból a levegő hatására.