„ Pipakészítőnek lenni jó…”

 

„ Pipakészítőnek lenni jó…”

Tom ELTANG, a legtehetségesebb pipakészítők egyike a saját generációjában. Dániában, Koppenhága közelében gyakorolja mesterségét. Nézzék meg a róla készült rövid dokumentumfilmet.

Tom ELTANG a nevem és pipakészítő vagyok. Amikor fiatal voltam, rájöttem arra, hogy ez a mesterség megfelel a temperamentumomnak. Amit én szeretek, az leülni ide és faragni a hangagyökeret (bruyere). A hangagyökér határozza meg az ihletemet. Mindig hagyom, hogy kölcsönhatásba kerüljön velem. Néha jó a döntésem és néha rossz irányba megyek, de a legtöbb esetben a hangagyökér határozza meg, hogy mi lesz a pipából.

Pipakészítés közben nagy hangsúlyt fektetek az összhangra, harmóniára és az egyensúlyra. Ha a dolgok passzolnak és a célnak megfelelően működnek, akkor a pipa használata kellemes lesz.

Rengeteg apró részletet kell figyelembe venni, amikor pipát készítünk: a pipatisztító szárkefe könnyen átjusson, a kazán kapacitása a másik illetve a fa vastagsága, hogy a pipa ne forrósodjon fel…

Amikor valaki egész életében pipázott, az tudja, hogy milyen az, amikor minden jól működik. Tehát megpróbálok kellemes pipákat készíteni. Általában sok időt töltök egy pipával. Amikor a viszonteladóim hívnak, nem tudok minden igényt kielégíteni. Ez egy igazi probléma. Sosem fogom abbahagyni a pipakészítést. A polírozó gép mellett fogok meghalni. Kipolírozott fejjel fognak megtalálni.

Jó dolog pipakészítőnek lenni!

- Mi teszi a pipáit annyira különlegessé?
- Hát, az a tény, hogy én csinálom őket. Nagyon tehetséges vagyok a pipagyártásban.